Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Teacher don't preach

Γεια σας, γεια σας! Καλώς σας βρήκα!

Η αγαπητή ChicaGriega είχε την ευγενή καλοσύνη να με καλέσει σε αυτό το blog με τις λίστες (ευχαριστώ!) και ομολογώ ότι έχω πολλά να...καταγράψω!

Η πρώτη λίστα που θα φτιάξω αφορά ένα θέμα που λείπει από λίγες φοιτητικές συζητήσεις...τι άλλο φυσικά από τους καθηγητές μας!

Να λοιπόν 10 πράγματα που δεν πρόκειται να δούμε ή ακούσουμε από έναν καθηγητή. Ποτέ.


1. Κανένας καθηγητής δεν πρόκειται να παραδεχτεί ποτέ τον πραγματικό λόγο για τον οποίο χρωστάνε το μάθημά του 863 φοιτητές. Ο λόγος αυτός είναι ότι πίσω από το συγκροτημένο και αυστηρό πρόσωπό του, κρύβεται ένας παρανοϊκός με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και αγοραφοβία τρίτου βαθμού. Και έτσι την πληρώνουν οι φοιτητές...

2. Κανένας καθηγητής δεν έχει ποτέ πραγματικά καλά νέα. Για παράδειγμα, δε θα πει ποτέ "Παιδιά σας έχω μια έκπληξη. Κανόνισα ταξίδι στη Νέα Υόρκη για μία εβδομάδα με έξοδα του Πανεπιστημίου. Φεύγουμε στα τέλη του μήνα." Αντίθετα, όταν έχουν "έκπληξη" (σχεδόν ποτέ), αυτή αφορά ένα εκπληκτικό συνέδριο που δεν πρέπει να χάσουμε. Το οποίο αποδεικνύεται πιο βαρετό και από τις ταινίες του Αγγελόπουλου.

3. Κανένας καθηγητής δεν πρόκειται να κάνει ποτέ το εξής: Μπαίνει στην αίθουσα στο πρώτο μάθημα. Μοιράζει ένα χαρτί. "Γράψτε τα ονοματεπώνυμά σας και τον αριθμό μητρώου σας." Μαζεύει το χαρτί. "Συγχαρητήρια. Μόλις περάσατε το μάθημα." Φεύγει. Κραυγές ενθουσιασμού ακολουθούν.

4. Κανένας καθηγητής δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ την αντιγραφή, ακόμα και αν ο ίδιος τη χρησιμοποιούσε συχνά. Περσινά ξινά σταφύλια όμως, έτσι;

5. Κανένας καθηγητής δε θα μας δώσει ρεπό, έτσι γιατί έξω έχει λιακάδα. Ακόμα και αν αποφασίσουν να μας βγάλουν έξω από το κτίριο, μας πάνε σε μέρη "σχετικά με το μάθημα". Οι μισοί βέβαια χάνονται στο δρόμο. Και οι άλλοι μισοί ακολουθούν πειθήνια προσπαθώντας να καταλάβουν τι στο καλό κάνουν στην αρχαία αγορά με 35 βαθμούς Κελσίου.

6. Κανένας καθηγητής δε θα μοιράσει ποτέ αλκοολούχα ποτά σε μάθημα. Θα ήταν όμως πολύ ενδιαφέρον, δε νομίζετε;

7. Κανένας καθηγητής δε θα έρθει ποτέ στο μάθημα με σορτσάκι, παντόφλα, και χαβανέζικο πουκάμισο. Αν σου έχει τύχει, πες μου...σε ποια σχολή πας;;

8. Κανένας καθηγητής δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Όλοι ξεκινάνε τα μαθήματα με δηλώσεις του τύπου "Θα κάνουμε το ένα...θα φέρουμε τον τάδε...θα τιμήσουμε τον δείνα", και στο τέλος, το μόνο που έχει κάνει είναι 9 μίζερες διαλέξεις. Στην τελευταία δεν εμφανίζεται καν γιατί έχει να οργανώσει τον μεγαλεπίβολο λόγο του για το επόμενο εξάμηνο.

9. Κανένας καθηγητής δε θα παραδεχτεί ποτέ, μα ποτέ όμως, ότι είναι βαρετός και δεν έχει καμία απολύτως μεταδοτικότητα. Πάντα φταίνε οι φοιτητές, το χαμηλό τους επίπεδο, και η ανωριμότητά τους. Οι ίδιοι όμως...αποκλείεται να φταίνε οι ίδιοι!

10. Κανένας καθηγητής δεν είναι ποτέ αισιόδοξος για το δικό μας μέλλον. Δε θα ακούσουμε ποτέ κανέναν τους να λέει "Έχεις ένα λαμπρό μέλλον / Ο κόσμος είναι γεμάτος δυνατότητες / Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να κάνεις". Αν λαμβάναμε υπόψη όσα μας λένε, θα είχαμε παρατήσει ήδη τις σχολές μας και θα κάναμε διακοπές στην Χαβάη, αφού άλλωστε "δεν ξέρουμε αν θα ζούμε στα επόμενα 5 λεπτά" (πραγματική ατάκα καθηγητή.)


Αθάνατο ελληνικό πανεπιστήμιο...γιατί ο αληθινός λόγος που πάμε στα μαθήματα είναι για να ακούσουμε και να καταγράψουμε τις τρομερές ατάκες των καθηγητών!

Teacher don't preach!


~Carina

8 σχόλια:

  1. Αχχχχ, πόσο δίκιο έχεις! Αλλά για να είμαι ειλικρινής η δική μου σχολή είναι πολύ πιο διασκεδαστική από αυτό που περιγράφεις! Οι καθηγητές μας μπαίνουν 45 λεπτά μετά την ώρα έναρξης του μαθήματος και στην μισή ώρα πάνω πάνε να βγάλουν φωτοτυπίες και δεν επιστρέφουν ποτέ!!

    Καλή αρχή Carina μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγαλύτερη αλήθεια για τους καθηγητές μας δεν υπάρχει. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο χειροτερεύουν. Και όμως πριν 5 χρόνια, συνάντησα ένα καθηγητή που έκανε πραγματικά την αλλαγή. Δίδασκε Ιστορία της Τέχνης. Καλλιτέχνης τρελλός που καλύτερο μάθημα στη ζωή μου δεν έχω ξανακάνει. Χωρίς φωνές, χωρίς πίεση, μόνο με χαρά.Είναι από τους ανθρώπους που ακούνε πραγματικά τους μαθητές του. Κύριε Πανουτσόπουλε σας αγαπάμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ακομη ετσι βαρετοι παραμενουν ....κριμα ... και θελουν να λεγονται και εξελιγεμενοι ..... φουλ στη μιζερια..... οι εξερεσεις ειναι σπανιες :/

    την καλησπερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ChicaGriega: Ζηλεύω!! Ζηλεύω!! Αν και εμείς είχαμε μια καθηγήτρια που δεν ερχόταν ποτέ στα μαθήματα. Τρομερή φάση. Να έχεις σηκωθεί από τις 7 για να είσαι στο μάθημα στις 9 και αυτή να μην εμφανιστεί... Ωραίοι οι καθηγητές σου πάντως, μπράβο!

    Ευχαριστώ hon! :)

    BOUBOU: Είναι πολύ λίγοι αυτοί οι καθηγητές. Δυστυχώς, μόνο όσοι ασχολούνται με την κουλτούρα είναι πιο χαλαροί. Και εμείς έχουμε μια καθηγήτρια απίστευτη, με τρομερές γνώσεις, και ανοιχτή σε προτάσεις! Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις...

    korinoskilo: Στην μιζέρια, την απαισιοδοξία, και την γκρίνια...α πα πα...Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμμμ, ξέρω πολλούς καθηγητές που έρχονται ατημέλητη. εντάξει ίσως όχι με σαγιονάρα... αλλά για κάτσε. έχουμε ένα που νομίζω ότι το έχει κάνει και αυτό! δεν είναι όλοι σαν τους καθηγητές της αθήνας... εκείνοι έχουν κύρος, πρέπει να φοράνε την κουστουμιά! :p
    όσο για το 8, συμφωνώ!
    αλλά για το 10 διαφωνώ! εμάς οι περισσότεροι καθηγητές μας δείχνουν μια ανεξήγητη πίστη στο μέλλον μας. τόσο που προτιμούσα να μου έλεγαν ότι θα πεθάνω στα επομενα 5'!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Flonsavardu: Σε εμάς έρχονται όλοι με κουστούμια, σινιέ κλπ. Κρίμα όμως, πλάκα θα είχε να τους βλέπαμε με χαβανέζικα πουκάμισα!

    Ζηλεύω!! Εμάς αρχίζουν με το καλημέρα να μας λένε ότι όλα είναι χάλια, τίποτα δεν πάει καλά, και γενικά, τι σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας, τσάμπα κόπος. Αλλάζουμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και όμως το 3 έγινε φέτος στη σχολή μου!
    Μπήκε ο καθηγητής μέσα, ρώτησε πόσοι είναι μεγάλο εξάμηνο, τους έδωσε ένα χαρτί και τους είπε "Γράψτε ονόματα και ΑΜ και περνάτε με 5". Δεν έγινε στο πρώτο μάθημα βέβαια...
    Αλλά εντάξει...
    Στο 2ο εξάμηνο που ένας καθηγητής είχε χάσει τα γραπτά και του ζητάγαμε τους βαθμούς, μας ζήτησε να γράψουμε τα ονόματά μας σε ένα χαρτί και θα βγάλει ειδική ανακοίνωση. Τελικά η "ειδική ανακοίνωση" ήταν στις βαθμολογίες να πάρουμε όσοι γράψαμε τα ονόματά μας, 8!
    Καλή αρχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Forerunner: Μάλλον πρέπει να αλλάξω τον τίτλο και να τον κάνω "10 πράγματα που δεν πρόκειται να συμβούν στη σχολή μου". Αυτά είναι! Να είσαι σε ένα πανδύσκολο μάθημα και να σου κάνει κάτι τέτοιο ο καθηγητής...δε θες τίποτα άλλο!

    Αυτό με τα γραπτά το έχω πάντα άγχος.
    Ένας καθηγητής πετσόκοψε φέτος τα καημένα τα πρωτάκια και όλοι πήραν 3 εκτός από 4-5 γραπτά. Προφανώς ο τύπος ή έχασε τα γραπτά ή είχε τις κακές του...Σοβαρός καθηγητής σου λέει μετά!

    Καλώς ήλθες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή